Charles Oostende, verbeten door zijn verleden, heeft een schuilplaats gevonden in Kinshasa. Op zijn vaste plek in ‘Café Anderhalf Leven’ noteert hij de verhalen van verdwaasden.

Een peilloze leegte vult hij met aanvankelijk fragiele relaties: een moeder-overste, een hoerenmadam, de patron van het café, een dandy en andere illustere figuren.

 

Charles’ leven breekt als Handicap, zijn eeuwige schaduw, door de nacht getroffen wordt. Hij ontdekt nieuwe contouren in de spiegel waarin hij zichzelf bekijkt, terwijl hij angstvallig waakt over een donker geheim.

 

Bolingo, die van hogerhand Charles’ geheim moet ontrafelen, verleidt hem meer voor zichzelf dan voor de haar toebedeelde opdracht.

 

"Congo - Artikel 15 is een exorbitante vertelling. De zinnen kronkelen als klimplanten in je geest en het verhaal neemt je mee op een waanzinnige reis, waarvan je niet meer wil dat het stopt.”

Marc Kerkhofs

Recensies en leeservaringen

Leeservaring "Congo, artikel 15," de tweede roman van Mili van Veegh.

 

Ik heb het boek "Congo, artikel 15" van Mili van Veegh gisteren in 1 ruk uitgelezen. Erg indrukwekkend.

Ik wilde het boek eerst even laten bezinken voor ik er meer over kwijt wilde. Geduld is een schone zaak. Ik kan het echter toch niet laten om nu enige woorden te wijden aan deze prachtige roman.

Ik heb genoten van "Congo, artikel 15," en vond het rijper en nog beter geschreven dan "Jitzak," de debuutroman van Mili van Veegh, van ruim een jaar geleden.

 

Ik heb "Congo," zoals gezegd, ademloos gelezen. Gefascineerd door de mooie schrijfstijl, het openhartige gebrek aan moraal van veel personages in het boek. En hoe heel terloops het plot in het verhaal tevoorschijn komt. Hoe de eindjes aan elkaar worden geknoopt. Ontroerend en geniaal.

Als lezer is het lang moeilijk om uit te vinden naar wie van de personages je sympathie moet uitgaan. Uiteindelijk sla je ze allemaal in je hart.

Als je de inhoud van artikel 15 wilt weten moet je het boek lezen. Je zult er geen spijt van krijgen.

 

Peter Mabelus - auteur

   Ambilicious studio